Trenger du penger raskt?

Det er tider hvor man er i skikkelig knipe og desperat trenger penger. En situasjon som ingen ønsker å være i, men kan oppstå fra tid til annen. Særlig hvis det plutselig dukker opp uventede regninger, vaskemaskinen trenger reparasjon, kjøleskapet gikk i stykker, bilen må EU-godkjennes eller trenger nye vinterdekk. Samfunnet er bygget opp rundt penger, og det er svært ubehagelig når man ikke kan dekke de aller mest nødvendige utgiftene.

Det er i slike situasjoner hvor det er lurt å vite hva slags muligheter man har for å få tilgang til penger raskt og enkelt.

Penger (nesten) på dagen

I Norge er banken svært behjelpelige med lån for personer som trenger penger. I de aller fleste tilfeller må man stille sikkerhet i hus, bil, båt eller annen fast eiendom for å få innvilget et lån. Det er ikke alle som har slike eiendeler, og derfor er et forbrukslån det beste alternativet, et lån man kan få uten å stille sikkerhet i eiendeler.

Et forbrukslån er ofte på mellom 1,000 og 500,000 kroner. Baksiden med et slikt lån er at siden bankene tar en mye større risiko ved å gi ut et lån uten sikkerhet, er et forbrukslån mye dyrere enn et vanlig lån. Renten kan variere fra 6,9 til 25% per år, og de aller verste er på hele 40%. Hvilken rente du blir tilbudt er basert på inntekt, alder, betalingshistorikk og økonomisk situasjon.

Dette er et risikabelt og dyrt lån, og bør kun godkjennes om man er 100% sikker på at man har råd til å betale tilbake lånet og alle rentene i løpet av en kort tidsperiode. Ved godkjennelse, vil det ta mellom 1 og 3 virkedager før pengene er på kontoen.

Raske lån

Krav for å motta raske lån

I og med at bankene ikke tar sikkerhet for forbrukslån er det en del krav som må godkjennes før man får godkjent lånet og tilgang til pengene. Det første banken gjør er å gjennomføre en kredittsjekk for å utelukke betalingsanmerkninger. I tillegg må man være minimum 18 år gammel, noen tilbydere har minimumsalder på 21 eller 23 år.

Den som søker om lån må være eller ha vært norsk statsborger i minst 2 år og den årlige brutto lønnen må være på minimum 200,000 kroner.

Det finnes flere formidlere av forbrukslån, og flere av dem lokker med store pengesummer uten noen kreditt eller bakgrunnssjekk. Her er det utrolig viktig å lese vilkårene, ofte skjuler beløpene seg bak enorme renter som gjør det så og si umulig å betale tilbake pengene. Da vil økonomien kun gå en vei – i en nedadgående spiral.

Familie og venner

Penger og økonomi er for mange et veldig sensitivt og ubehagelig tema å snakke om, og det er for mange vanskelig eller uaktuelt å spørre familie og venner om hjelp dersom økonomien kniper.

Er det første gang man spør, og det kun er en overgangsperiode hvor pengene ikke strekker helt til, er familie ofte veldig hjelpsomme. Beløpene man kan låne er ofte ikke de største, men kan hjelpe deg med å dekke kostnadene for reparasjoner på bilen eller vaskemaskinen.

Det er ikke anbefalt å låne større beløp av familie eller venner, penger er et sensitivt tema og kan i mange tilfeller føre til større konflikter eller konfrontasjoner om det tar lang tid før man klarer å betale tilbake. Det er også viktig å se an situasjonen, ikke lån penger av familiemedlemmer eller venner du vet ikke har allverdens å rutte med selv. Dette kan føre til at man setter dem i en ubehagelig situasjon.

Er det nødvendig å låne penger fra familie, sørg for at du kan betale tilbake innen kort tid, ikke lån for store beløp og benytt pengene til seriøse utgifter, ikke til klær og sminke.

Forskudd på lønn

Sliter man med å få pengene til å gå rundt en måned, og lønningen fra arbeidsplassen ikke strekker til for å dekke kostnadene er det mulig å be om forskudd på neste månedslønn.

De fleste bedrifter gir sine ansatte mulighet til å ta ut forskudd på lønn, både faste- og deltidsansatte. Forutsatt at de vet at du skal jobbe nok timer neste måned for å dekke forskuddet. Før man tar ut forskudd er det viktig å tenke på at dette er penger som trekkes fra neste lønning. Det er derfor viktig å evaluere om den resterende lønningen vil være nok til å dekke utgiftene neste måned. Det er kanskje muligheter for å jobbe overtid eller ta noen ekstra vakter for å dekke inn forskuddet?

Når forskudd på lønn er godkjent fra ledelsen vil det ta 1-3 dager før pengene er på konto.

Forskudd på lønn

Forskudd på feriepenger

Har man jobbet på samme arbeidsplass over ett år har man krav på feriepenger. Hvert år i mai eller juni utbetaler selskapet feriepenger til sine ansatte, omtrent 12% av fjorårets årsinntekt.

Disse pengene benyttes for å dekke lønn i løpet av de 5 ukene man har ferie i Norge. Er man i en situasjon hvor man desperat trenger penger raskt, er det mulig å kontakte arbeidsplassen og spør om forskudd på feriepengene.

Gjør man et forskudd på feriepenger, er det viktig å huske på det vil bli mindre penger å rutte med i sommermånedene. Ved godkjennelse fra arbeidsplassen vil det ofte ta 1-3 dager før feriepengene er på konto.